Hostal rusó disposa al seu abast la suficient informació per tal de poder realitzar totes les activitats que es detallen a continuació:

Esquiar a la Cerdanya és gaudir completament de l’esport i la natura. Sol, neu, boscos i llargues pistes d’esquí alpi i esquí nòrdic, snowboard i raquetes. La creació d’Alp 2500, enllaçant les dues estacions més importants de la zona, representa un domini esquiable de 100 km, únic a tot el Pirineu.

Estacions d’esquí alpí tan conegudes com La Molina, Masella i estacions d’esquí nòrdic com Aransa, Lles, Guils de Cerdanya, formen part de l’oferta d’esquí-Dins de les activitats de neu podreu fer excursions amb trineus de gossos, passejades amb raquetes de neu, esquí de fons, motos de neu, i per als més petits de la família guarderies de neu on gaudiran i aprendrà del món de l’esquí.

La Cerdanya té el privilegi de trobar-se prop de del Sud de França i Andorra pel que es pot accedir fàcil i ràpidament a les estacions d’esquí franceses i andorranes. Les Angles, Font Romeu, Ax Les Termes, Piau Engaly, Luz Ardiden, són algunes de les estacions d’esquí del Pirineu Francès que es troben prop de la Cerdanya així com Vallnord, Grandvalira i la Rabassa estacions d’esquí d’Andorra.

El muntanyisme és una disciplina esportiva que consisteix a realitzar excursions per les muntanyes. És també el conjunt de tècniques, coneixements i habilitats orientades a la realització d’aquest objectiu.

El muntanyisme es troba dividit en dotze especialitats: senderisme, mitja muntanya, alta muntanya, expedicions, escalada esportiva, escalada clàssica (subdividida al seu torn en escalada en roca i escalada en gel), esquí de travessia, barranquisme, duatló en muntanya, mitja marató de muntanya i marató de muntanya.

El terme muntanyisme moltes vegades s’entén com l’esport practicat a les altes muntanyes, és a dir, el muntanyisme d’altura. Així qui ascendeix a les muntanyes se li crida muntanyenc i no a qui només practica una de les especialitats esmentades. També quan es parla d’un curs o manual de muntanyisme, aquest s’enfoca a l’excursionisme per les muntanyes i no a tota la gamma d’especialitats que s’esmenten.

Cada especialitat, té característiques pròpies en tècniques esportives, en entrenament, en materials i en medicina esportiva. El punt en comú que tenen totes, excepte l’escalada esportiva, és que «el camp de joc» és la naturalesa que, amb les seves particularitats ambientals, modifica substancialment l’activitat esportiva segons l’època de l’any, l’altitud, la temperatura o la climatologia del dia. Per tant aquest esport és de gran complexitat per les diferents tècniques que cal utilitzar, pels diferents materials per a cadascuna, per la variabilitat de l’escenari del treball esportiu i per la necessitat de mantenir un nivell de seguretat permanent, el que fa que el muntanyisme precisi un desenvolupament professional ordenat.

Les empreses de la comarca més importants que imparteixen aquestes activitats són:

La Cerdanya és una de les valls més amples d’Europa, on hi destaquen la seva altitud mínima (uns mil metres), la seva orientació d’est a oest i una elevada insolació de l’ordre d’unes 3.000 hores de sol a l’any. El conjunt muntanyós està conformat per la Serra del Cadí (meitat occidental), la Serra del Moixeró i altres massissos més orientals com la Tossa d’Alp i el Puigllançada, i el massís de Pedraforca.

La diversitat i bellesa paisatgística és molt evident: des dels trets purs del mediterrani fins als prats alpins de nivells culminals, tot trobant-nos amb boscos submediterranis, fagedes, boscos boreals de pi roig i els boscos de coníferes sub-alpins, amb el pi negre i l’avet. La vegetació es considera dinterès especial, doncs les baixes temperatures, així com l’alta humitat de la zona i la seva altitud han contribuït a l’existència d’espècies que no són pròpies de l’àrea del mediterrani, sinó del nord d’Europa i de les altes muntanyes europees o alpines.

En el seguent enllaç es troben diverses excursions que es poden realitzar per tota la comarca: Excursions, Excursions2, Romanic

Per la seva situació geogràfica, l’abundància de productes autòctons són determinants en la cuina de la Cerdanya. El «trinxat», entre molts altres plats identifiquen una cuina natural i personalitzada, exclusiva d’aquesta vall. La mel, els formatges són productes típics d’aquesta zona així com els exquisits embotits de la comarca elaborats per artesans.

Prop de 300 restaurants en tota la comarca ofereixen diferents cuines per satisfer la varietat de preferències dels visitants, des de l’alta cuina exclusiva fins senzills però saborosos menús populares. La unió de l’alta cuina i la tradicional donen a la Cerdanya, la fama de comarca gastronòmica. És per aquest motiu que són moltes les jornades gastronòmiques que tenen lloc en els municipis d’Alp, Llívia, Meranges, Ger i Puigcerdà, entre d’altres.

En la Cerdanya francesa es troben aigües termals que procedeixen de capes subterrànies de la Terra, les quals són riques en diferents components minerals i permeten la seva utilització en la terapèutica com banys, inhalacions, irrigacions, i calefacció.

En general es troben al llarg de línies de falles ja que al llarg del pla de falla poden introduir les aigües subterrànies que s’escalfen en arribar a certa profunditat i pugen després en forma de vapor (que pot condensar en arribar a la superfície , formant un guèiser) o d’aigua calenta.

Les instal·lacions properes a Llívia on podrán gaudir de uns banys termals són:

La Cerdanya compta amb una gran varietat de museus a la comarca que abasten temàtiques ben diferents, des d’art, arqueologia o història fins a etnologia i natura la qual cosa fa que, en el seu conjunt, permetin obtenir una visió força acurada sobre les característiques comarcals de la Cerdanya.

Els museus de la cerdanya més importants són:

  • Museu Municipal de Llívia
  • Museu de la Pagesia de Llívia
  • Museu del Tractat dels Pirineus Puigcerda
  • Museu Cerdà de Puigcerda
  • Museu del Bosc de Bellver de la Cerdanya
  • Col·lecció Museu de Das
  • Museu Casa del Riu de Martinet
  • Parc dels Búnquers de Montellà i Martinet
  • Museu de l’Esclop de Meranges

La bicicleta de muntanya o BTT és el tipus de bicicleta dissenyada per a viatges per la muntanya o camp a través. És una bicicleta revolucionària que ha commocionat tota una indústria, ja que proporciona als ciclistes la possibilitat d’arribar a llocs que en un altre temps es consideraven inaccessibles per a la bicicleta.

Les empreses de la comarca més importants que imparteixen aquestes activitats són:

La Cerdanya li ofereix una gran varietat d’activitats aeronàutiques que es complementen amb la inacabable oferta turística de la comarca. Hi ha la possibilitat de realitzar vol a vela, excursions amb globus, vol amb motor, ultralleugers, etc.

Les empreses de la comarca més importants que imparteixen aquestes activitats són: